Cancerforskningen har betytt livet

Publicerad 19 maj 2016
Text: Anette Bodinger, Foto: Håkan Flank

Bengt Magnusson, programledare i TV4.
Bengt Magnusson, programledare i TV4.
– För mig har cancerforskningen betytt livet. Om jag hade fått den här cancerformen för fyrtio år sedan hade utgången sannolikt sett annorlunda ut. Det säger Bengt Magnusson, program­ledare i TV4, som för drygt ett år sedan drabbades av testikelcancer.

När Bengt Magnusson i början av förra året besökte vårdcentralen för att kolla upp ett envist sår i ena ljumsken hade han på sin höjd räknat med att få ett recept på penicillin.
– Jag åkte till läkaren för att visa upp mig och blev vidareskickad till urologen på Danderyds sjukhus. Där behövde specialisten inte mer än 35 sekunder för att konstatera att infektionen inte var något att hänga upp sig på. Nästa besked var mer nedslående: Det ser ut som att du har testikelcancer.
Ett ultraljud bekräftade misstanken och i stället för att åka hem rullades Bengt Magnusson upp på avdelningen i väntan på operation.
– Allt gick oerhört snabbt, fem dagar senare åkte jag hem, nyopererad med en remiss till Radiumhemmet i fickan.
Nu väntade fyra omgångar med cellgifter.
– Första gången var jag inlagd de fem dygn som en behandling tar. På det stora hela hade jag inget ont av behandlingen. Det syntes däremot, allt hår försvann. Jag föregick det hela genom att klippa mig riktigt kort. Inte heller det kändes svårt, en helt ok frisyr tänkte jag när jag såg mig i spegeln.
Veckorna gick och behandlingen rullade vidare.
– Jag fick fortsatt lugnande besked av min läkare, hon berättade bland annat att jag med 96 procents sannolikhet skulle bli helt botad. Alla jag mötte inom vården gav mig redan från början en känsla av trygghet, därför blev jag inte chockad eller tagen av situationen. Min omgivning blev mer påverkad, en del började gråta när jag berättade. Vi de tillfällena kom gråten även hos mig.

Behövs mer forskning
Idag, drygt ett år senare är behandlingarna avslutade. Cancern är borta och Bengt Magnusson syns åter i rutan.
– Det som finns kvar är ett mycket lockigare och tätare hårsvall. Jag har också lite stickningar och är mer köldkänslig i fötter och händer. Det här är saker som kan försvinna helt med tiden, jag hyser gott hopp om det också.
Att drabbas av testikelcancer idag, jämfört med för 40 år sedan, är stor skillnad. En sjukdom som då var en dödsdom kan man nu bota.
– Det finns många cancerformer där utvecklingen inte har kommit lika långt. Mer forskning, och därmed mer pengar, behövs för att fler cancerpatienter ska kunna botas och få chansen att leva hela sina liv, precis som jag.

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)